Computer & Internet Handig

Tips voor sterke, veilige wachtwoorden

Nog steeds gebruiken mensen wachtwoorden zoals 123456, azerty, Star Wars of hun naam en geboortejaar. Dat is geen goed idee, want zulke wachtwoorden zijn niet veilig. Er bestaan programma’s die dit automatisch kraken door deze veel voorkomende wachtwoorden allemaal uit te proberen. Er zijn ook programma’s die wachtwoorden aan een duizelingwekkende snelheid door een woordenboek halen, of die via een ‘cyberaanval’ elke mogelijke combinatie van karakters uitproberen.
Gebruik sterke wachtwoorden

Het is verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Hoe vervelend ook, want wie wordt er niet gek van al die verschillende wachtwoorden?! Als je verschillende wachtwoorden gebruikt loop je echter niet het risico dat als ergens je wachtwoord bekend wordt (bijvoorbeeld omdat een van de diensten waar je gebruik van maakt gehackt is), al je accounts en al je gegevens toegankelijk zijn.
5 tips voor een veilig wachtwoord

123456 is het meest voorkomende wachtwoord, 16% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 33% van de mensen heeft één wachtwoord voor meerdere websites. Kortom NIET veilig, maar het is ook ontzettend lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden.
Zo kies je een veilig wachtwoord