Computer & Internet

De onveiligste en gebruikte wachtwoorden van 2016

Als het gaat om het verzinnen van wachtwoorden, dan kunnen veel internetgebruikers nog wat leren.

Een bedrijf dat wachtwoorden analyseert, genaamd SplashData, komt elk jaar weer met een nieuwe lijst van slechtste wachtwoorden. De eerste lijst verscheen in 2011, maar sindsdien is er weinig veranderd. Er zijn namelijk nog genoeg internetgebruikers die de meest simpele wachtwoorden kiezen. SplashData analyseerde in 2015 meer dan twee miljoen gelekte wachtwoorden en nam een aantal trends waar.

De nummer 1 en 2 blijven onveranderd, dat zijn namelijk ‘Password’ en ‘123456’. Deze twee wachtwoorden claimen al vijf jaar lang de eerste en tweede plek. Met dit soort wachtwoorden vraag je er haast om om gehackt te worden. Toch blijven wachtwoorden die slechts uit cijfers bestaan populair. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van sportreferenties, zoals ‘football’ en ‘baseball’. Sinds afgelopen jaar is er ook een nieuwe trend ingeslopen dankzij de release van The Force Awakens. Nieuw in de lijst zijn ‘starwars’, ‘solo’ en ‘princess’.

Als je dus je eigen wachtwoord in de onderstaande lijst tegenkomt dan is het misschien een slim idee om deze te veranderen.